איך להשאיר רושם ראשוני חיובי בראיון עבודה?

משפט

רובנו שופטים אנשים אחרים בשניות הראשונות של המפגש ואנו מתקשים לשנות את הרושם שקיבלנו על אדם אחר, לכן גם בראיון עבודה עלינו להשאיר רושם ראשוני חיובי ויש לנו רק הזדמנות אחת לעשות זאת. אם המראיין יקבל רושם שלילי עלינו כבר בתחילת ראיון העבודה – רוב הסיכויים שהוא לא ימליץ עלינו כמתאימים לתפקיד.

אין הזדמנות שניה ליצירת רושם ראשוני חיובי

מחקרים שונים בדקו את נושא יצירת הרושם החיובי במפגש בין אנשים, התוצאות אינן מפתיעות והמחקרים מוכיחים כי בכל מפגש הרושם הראשוני נקבע כבר בתחילת הפגישה או ראיון העבודה, כלומר תוך כ-90 שניות בלבד. לכן, עלינו לעשות הכול כדי להשאיר רושם חיובי כבר בתחילת ראיון העבודה אחרת נתקשה לשנותו.

חשוב להבין כי הרושם הראשוני מורכב לא רק מהמילים ומהמשפטים שנגיד, אלא מצורת ההתבטאות של הדברים, מטון הדיבור ובעיקר משפת הגוף והתקשורת הבלתי מילולית. לכן, גם אם אנחנו מגיעים לראיון עבודה ויש לנו את כל הכישורים, היכולות, התכונות והניסיון הנדרשים לתפקיד, כל עוד הרושם שהשארנו אינו חיובי הסיכוי שלנו לקבל את המשרה קלוש. 

אגב, כדאי לדעת כי מנהלי הגיוס המנוסים של חברת השמה מקצועית מודעים לנושא הרושם הראשוני, יש ברשותם כלים המאפשרים להם לגבש את דעתם על המרואיין במהלך ראיון העבודה, כלומר תוך 15-10 דקות, אך עדיין יש השפעה כבירה של הרושם הראשוני.

לפיכך, עלינו לצאת מנקודת הנחה שבכל ראיון עבודה יקבלו עלינו את הרושם הראשוני כבר בתחילת השיחה, למעשה מרגע הכניסה שלנו לחדרו של המראיין. חשוב לזכור כי בזמן ההמתנה צופים בנו, ולעיתים הפקידה מגבשת רושם חיובי או שלילי עלינו בזמן שאנחנו ממתינים לראיון – הפקידה עשויה לשתף את דעתה עם המעסיק או עם המראיין של חברת ההשמה.

לכן, עלינו להבין כיצד להשאיר רושם חיובי באופן מיידי, ולא להסתפק בקורות חיים מפוארים ומרשימים, ביכולות המקצועיות שלנו ובניסיון התעסוקתי. ברוב המקרים נתקבל לעבודה רק אם נשאיר רושם חיובי, לכן עלינו לפתח מודעות גם לשפת הגוף, לשלוט בטון ובגוון הדיבור, להתלבש באופן מכבד ולהגיע בזמן לראיון העבודה שנקבע עבורנו.

4 טיפים שיסייעו לנו לשאיר רושם חיובי בכל ראיון עבודה

לאחר שהבנו עד כמה חשוב להשאיר רושם ראשוני חיובי, עדיף מיד בתחילת ראיון העבודה, פנינו למומחים של חברת השמה כדי לקבל מהם טיפים חשובים בנושא:

  • דיוק והגעה בזמן – אין לאחר לראיון עבודה אחרת נשאיר רושם שלילי עוד לפני שהראיון התחיל. המומחים ממליצים לבדוק מראש דרכי הגעה למשרד בו מתקיים הראיון, חשוב לבדוק האם יש תחבורה ציבורית קרובה למקום, זמינות חניה אם אנו מגיעים ברכב, ועלינו לקחת מרווח זמן המבטיח שלא נגיע באיחור. הכלל שצריך להנחות אותו שהוא שעדיף להגיע חצי שעה לפני ראיון העבודה ולא לאחר.
  • הכנה מקצועית לקראת ראיון עבודה – מומלץ להיעזר בחברה המכינה אנשים לראיונות עבודה, כך נוכל לתרגל ולעשות סימולציות שיכינו אותנו לקראת המפגש החשוב.
  • שיעורי בית על החברה – חשוב לקרוא ולאסוף מידע על החברה, וכדאי לנסות לברר מהי התרבות הארגונית במקום, קוד לבוש ועוד.
  • לבוש הולם – כדי להשאיר רושם חיובי יש להגיע בלבוש הולם, ואת הטי שירט הקבוע מהצבא והקרוקס כדאי להשאיר בבית.